Dette innlegget er for deg som har lyst til å lage videoer, men som ikke vet helt hvor du skal starte. Jeg er utdannet som visuell innholdsprodusent for nye medier, og under dette studiet lærte jeg en del om kameraer og annet utstyr som kan være til nytte når man skal produsere en video. Her kommer mine tips ut i fra mine erfaringer:

Hvilket kamera trenger jeg?

For å lage en video trenger du først og fremst noe å filme med. Om dette er mobilen din, et lite kompaktkamera eller et mer fancy systemkamera er opp til deg. Hvor mye penger du legger inn i et kamera kan spille en rolle på kvaliteten, men du kan absolutt få til en bra video med mobilen din.

Jeg selv har til nå brukt Canon 6D mark ii med ulike objektiver. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med dette kameraet, både til foto og video. Men fordi dette er et større og tyngre kamera liker jeg det best til å filme for eksempel intervjuer eller andre videoer uten mye kamerabevegelse. Også med tanke på autofokusen.

Øverst på ønskelista står Canon PowerShot G7X Mark ii. Dette er et mindre kompaktkamera som jeg tenker er hendig å ha med på turer, stranda, og generelt når man vil ha et mindre kamera man bare kan putte i lomma. Dette er også det perfekte kamera til å lage vlogs med fordi det har en vendbar skjerm sånn at du kan se deg selv når du filmer.

Lyd, og mikrofon:

Lyden i en video er viktigere enn du tror. Det er bevist at folk trykker seg ut av videoen fortere hvis det er dårlig lyd. Du kan bruke en ekstern opptaker til å ta opp lyd, eller du kan koble en mikrofon inn i kameraet. Sistnevnte er min favoritt fordi det sparer meg for mye etterarbeid.

Jeg fester en RØDE videomic pro i blitzskoen på systemkameraet mitt og kobler ledningen inn i kameraet sånn at når jeg fører over videoene for å redigere slipper jeg å sette lyd og bilde sammen. På noen kompaktkameraer, f.eks. Canon PowerShot G7X mark ii (som jeg nevnte tidligere) er det ikke mulig å koble til en mikrofon dessverre.

Kamerastativ:

Jeg mener at et kamerastativ er et must! Jeg har Manfrotto Befree Advanced Live Twist KIT som jeg fikk anbefalt på foto.no butikken i Bjørvika. Dette er et reisestativ med videohode. Stativet kommer i en liten veske og er veldig lett og praktisk å ta med seg. Det er et lett, men stabilt kamerastativ.

Hvis du har tenkt til å vlogge så kan jeg anbefale en gorillapod fra Joby. Jeg har hatt flere billigere varianter fra Ebay og lignende før, men aldri har jeg vært så fornøyd som med den fra Joby.

Redigeringsprogram:

For å ferdigstille videoene dine trenger du et redigeringsprogram. Jeg bruker Premiere Pro fra Adobe. Jeg ble introdusert for dette programmet da jeg gikk på medier og kommunikasjon på videregående, og det var også dette vi brukte på studiet mitt på Bilder Nordic. Det finnes utallige tutorials på YouTube til hvordan du kan redigere videoene dine så dette er fullt mulig å lære på nett. Premiere Pro er kun et eksempel til hva du kan bruke, det finnes mange andre programmer som er like bra. Noen bruker iMovie, og andre Final Cut Pro. Adobe har også et program som heter Rush, som er enklere en Premiere og kan minne litt om iMovie.

Andre nyttige ting:

Har du et kamera med minnekort, en mikrofon, og et kamerastativ så kommer du lenger enn langt. Det er kreativiteten som setter grenser og utstyret bør ikke stoppe deg.

Hvis du etter hvert vil investere i mer kamerautstyr så kan det være gøy å teste ut ulike objektiver. Gode objektiver er ofte dyre, men jeg kan love deg at du kommer til å se forskjell. Jeg har en 50mm linse jeg er veldig fornøyd med som ikke kostet mer enn rundt tusenlappen, så det kan være en god start. Ellers har jeg også en annen mer allsidig linse som er en 24-105mm. Denne bruker jeg ofte hvis jeg ikke vet hundre prosent hva slags klipp jeg skal filme og hvordan lokalet ser ut. Den funker uansett.

Til slutt vil jeg bare nevne at en ekstern harddisk av to grunner kommer til å gjøre det mye lettere for deg. 1. Backup er sykt viktig. 2. Macen/Pcen blir ikke full. Jeg prøver å oppbevare så lite som mulig av bilder og videoer på macen min fordi det tar stor plass. Et strukturert mappesystem på en ekstern harddisk gjør det mye mer oversiktlig og gjør at ikke macen/pcen blir tom for lagringsplass.

Lykke til med å lage videoer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *